8.30u tot 19.00u

maandag tot zaterdag

Vlaanderen

België

+32 (0) 479 05 68 18

hello@poorthuys.com

Vergelijk aanbiedingen

Waarom verkopen of waarom verhuren? Misschien koop je een nieuwe gezinswoning en laat je een vorige eigendom achter, misschien zit je in een nieuw samengesteld gezin of misschien heb je een eigendom geërfd . Wat de reden ook is, het is belangrijk om te beslissen je gaat doen met de woning waarin je niet woont: Wil je je huis verkopen of verhuren?

Wat je ook beslist, Poorthuys kan je helpen met zowel de verkoop als de verhuur, bekijk onze transparante pakketten en beslis dan wat je gaat doen.

Een tweede woning definiëren
Voor de doeleinden van dit artikel definiëren we een tweede woning als degene die je niet van plan bent te bewonen (niet noodzakelijk diegene die je het laatst hebt gekocht).

Waarom je (​​tweede) woning verkopen?

  1. De verhuizing is permanent: als je verhuist naar een nieuwe huis of appartement, kan het verstandig zijn om je huis te verkopen. Het kan een uitdaging zijn om een ​​woning van veraf te beheren, vooral als je geen plannen hebt om in de buurt van je vorige woning te gaan wonen.
  2. Je hebt geld nodig: Vaak moeten huiseigenaren hun bestaande huis verkopen om de aanbetaling voor een nieuw huis te betalen.
  3. De markt is “hot”: als woningen in de markt snel en tegen hoge prijzen verkocht worden, is het misschien de perfecte tijd om een ​​verkoop te starten van je tweede woning.
  4. Je bent niet geïnteresseerd om een huisbaas te zijn: het toezicht houden op een huurwoning kan stressvol en tijdrovend zijn en als de huuropbrengst niet de hypotheek- en/of managementkosten dekt, is het misschien verstandig om te verkopen.

Waarom je (tweede) woning verhuren?

  1. De verhuizing is tijdelijk: als je van plan bent om in de toekomst terug te keren, is het verhuren van je vorige woning wellicht de beste keuze. Overweeg kosten en inkomsten die je helpen te beslissen of het zinvol is om te verhuren of te verkopen, op basis van hoe lang je van plan bent ergens te wonen.
  2. De waarde van woningen nemen toeals je kan verwachten dat de waarde van het woning snel zal stijgen, kan het verhuren van je woning je helpen om die waarde stijging te benutten voordat je verkoopt.
  3. Er is een sterke huurmarkt: als de huuropbrengst in jouw regio meer opbrengt dan de kosten van een hypotheek (en idealiter inclusief beheerskosten voor onroerend goed), kan het slim zijn om uw huis te verhuren.
  4. Beheer van onroerend goed is haalbaar: als je de maandelijkse beheerskosten voor onroerend goed kunt betalen (of je de tijd hebt om het onroerend goed zelfstandig te beheren), kan verhuren een goede keuze zijn. Vergeet niet om rekening te houden met onderhoudskosten  en lasten.